Op 24 maart jl. vond in het Kenniscentrum KOBV te Almere het landelijke symposium Het Nieuwe Beheer plaats. Met ruim 120 deelnemers vanuit diverse organisaties en branches was dit symposium weer een succesvolle bijeenkomst in het Kenniscentrum voor Onderhoud en Beheer van vastgoed. De gasten konden achtereenvolgens luisteren en reageren op inleidingen van Prof. ir. Vincent Gruis, Hans Blaauw van De Gebouwheer, Hans van Danzig van HapagLloyd en Karel Greven van Artis Natura Magistra.

IMG_1189IMG_1186IMG_1187

 

 

 

 

Het symposium had als actueel onderwerp: Het Nieuwe beheer.
Het proces van strategisch, financieel en technisch beheer van de vastgoedportefeuille vergt heden ten dage veel inspanningen. Met behulp van modellen kunnen we dat monitoren, ondersteund door geavanceerde ICT en 3D modellering, en alles vanuit één werkomgeving. Analyseren, visualiseren, optimaliseren, exploiteren en evalueren.

Het symposium startte met met een inleiding door Vincent Gruis, hoogleraar Housing Management aan de TU Delft en verbonden aan de Hogeschool Utrecht, Daar doceert hij onder andere ‘Vernieuwend Vastgoedbeheer’. Vincent verzorgde vorig jaar hier de kickoff van het Kenniscentrum. Hij is een autoriteit op het gebied van beheer en onderhoud van vastgoed. We waren wederom trots dat we hem voor deze bijeenkomst tot onze gastspreker mogen rekenen over de toekomst van beheer en onderhoud.
De volgende spreker was Hans Blaauw van de Gebouwheer. Hij ondersteunt vastgoedeigenaren en opdrachtgevers in de bouwkolom door 3D BIM as Build te realiseren met als doel het bevorderen van een duurzame werk- en woonomgeving en het creëren van duurzame oplossingen. In zijn visie komt hij door toepassing van assetmanagement en met behulp van innovatieve ict tools en oplossingen tot optimalisatie van het beheer en resultaat gericht samenwerken.

IMG_1191IMG_1185

 

 

 

 

 

 

Na de pauze volgde Hans van Danzig van Hapag Lloyd. Hans nam ons mee in het beheer van Industrieel erfgoed en herontwikkeling. Hij zal daarbij ingaan op het aspect emotie. Hans neemt ons mee in de ontroerende wereld van ons monumentale vastgoed. Na een spannende en ‘voelbare’ lezing over een klooster, een oude broodfabriek en een woning, het Javahuis. Uiteindelijk bleek de locatie de stad Groningen te zijn.Kortom een bijzondere in kijk in de emotionele wereld achter industrieel erfgoed.
De middag werd afgesloten door een zeer interessante laatste spreker die ons ook meenam naar ons erfgoed, het Groote Artis Museum voor Mens en Milieu.Vorig jaar hebben de KOBV leden reeds genoten van een rondleiding in dit gebouw uit 1852 op het Artis terrein. De ambitie is er nu om in het bestaande gebouw van het Groote Museum een nieuw museum te vestigen. Restauratie is daarvoor nodig. Karel Greven, manager fondsenwerving bij Artis, heeft ons mee genomen in de historie van dit fascinerend gebouw op het Artis terrein. De plannen voor eerherstel en restauratie en de fascinerende wereld van mens en natuur. En uiteraard over de financiering en sponsoring van dit omvangrijke erfgoedproject en hoe dit gebouw duurzaam voor de toekomst te ontwikkelen en beheren.

Een fascinerende toelichting op dit bijzondere project. Natura Artis Magistra is actueel, de natuur als leermeesteres van kunst en wetenschap. Mooier konden we als Kenniscentrum KOBV de dag niet eindigen.

IMG_1192IMG_1188