Op 5 september is er in het Kenniscentrum voor Onderhoud en Beheer van Vastgoed een interessante ‘duo-kennismiddag’ geweest met presentaties van twee kennispartners: Meeús vastgoedverzekeringen en Bouw en Infra en Dolmans Calamiteitendiensten.

Voorkomen en verzekeren van risico’s met en aan je vastgoed gaat vaak hand in hand met het oplossen en afhandelen van schade en eventuele calamiteiten. Randy Heijnen, adviseur bij Meeús vastgoedverzekeringen nam ons mee in de wereld van risico’s en verzekeringen bij vastgoed. Dit risicomanagement is gebaseerd op de principes realiseren en acteren. In een aantal zeer aansprekende voorbeelden heeft hij dit toegelicht. Daarbij kwamen o.a. hennepteelt, leegstand, bouwplaatsopslag en kluskavels als herkenbare cases langs. In de rol van adviseur gaat Meeús graag met deze vraagstukken aan de gang om bewustwording en preventie te verbeteren. En als schade uiteindelijk toch plaatsvindt is de juiste verzekering (vaak) een uitkomst.

IMG_1678 IMG_2801 IMG_1677IMG_2809

 

 

 

 

Rob Meershoek, algemeen directeur van Dolmans Calamiteitendiensten schotelde het publiek de stelling voor dat ‘een calamiteit een zekerheid is’. Vroeg of laat krijgen ondernemers te maken met een schade, agv brand, inbraak, asbest. Schadeherstel, schoonmaak en onderhoud worden dan door een centrale projectleider geregeld en gecoördineerd. Rob schetste daarbij de vier belangrijkste aspecten (in die volgorde): Primair: zorg voor bewoners, gedupeerden en medewerkers. Secundair: continuïteit van bedrijfsprocessen en vervangende woonruimte, etc. Tertiair: reiniging, herstel en wederopbouw en als laatste: afwikkeling van het dekkingsvraagstuk.

IMG_2802IMG_1680IMG_2804IMG_2803

 

 

 

 

Na de pauze hebben Richard Beldman en Henk van de Beek, (beide adviseurs bij Meeús Bouw en Infra) specifiek ingezoomd op de risico’s binnen de branche, preventie en specifieke verkeringsoplossingen zoals verzekerde garantie en garanties bij faillissementen. In een enerverende presentatie en met kritische en interessante vragen legden zij de principes uit van risico-beoordeling en schadeafhandeling. Daarbij gingen zij in op ontwerprisico’s en contractmanagement vanuit bijv. de DNR 2011, of de relatie tussen opdrachtgever en aannemer vanuit de UAV of UAV-GC contracten centraal. Zij gaven daarbij een helder beeld van de rol van Meeús Bouw en Infra. Enkele boeiende cases, zoals het kraanongeluk bij Alphen aan de Rijn stonden garant voor een aandachtig en gebiologeerd publiek.

IMG_2806IMG_2807IMG_2808

 

 

 

 

Een boeiende en verrassende middag die werd afgesloten met de verloting van een vijftal hardlooppakketten van de MeeúsRunClub (meer info hier).

MRC