Op 1 november organiseerden we de bijeenkomst Duurzaamheid in zorgvastgoed, een gezonde ontwikkeling?

Vier sprekers gingen in op de ontwikkelingen rondom duurzaamheid met de specifieke focus op zorgvastgoed en met name de ziekenhuiswereld.

Wettelijk kader van energiebesparing: een realistisch scenario?

Jourdain Martens van Develop Inc. opende de middag met een ‘update’van de ontwikkelingen in duurzaamheid. Waar staan we en waar moeten we naar toe. Hoe doen we dat? Hij legde dat uit aan de hand van de recentste cijfers en de spiegeling van zorgvastgoed met een gezinswoning. Door het hanteren van scenario’s kunnen de doelen in energiebesparing en Co2 reductie worden behaald.

Duurzaamheid binnen het Erasmus MC

Daarna nam Arjan Windhorst, manager huisvesting en advies van het Erasmus MC uit Rotterdam ons mee in een inspirerend verhaal wat duurzaamheid betekent voor een groot ziekenhuis als het Erasmus, met het stroomverbruik op jaarbasis van een gemiddelde stad als Barendrecht. Hij liet ons zien op welke wijze er door het Erasmus wordt omgegaan met de diverse duurzaamheidsvraagstukken rondom nieuwbouw en renovatie. Maar ook met de zogenaamde ‘healing environment’ met veel groen, en de ventilatie en verlichting. Ook innovatieve ontwikkelingen als het Pharmafilter en de Beddenwascentrale kwamen langs.

Innovatie bij de leveranciers, BrakelAtmos: ontwikkelingen voor bijna energieneutrale gebouwen

De middag werd afgesloten door koen Kitslaar en Dirk-Jan Manders van BrakelAtmos. Zij gingen respectievelijk in op de energetische mogelijkheden van beglazing en glasdaken en ventilatie en brandveiligheid zoals o.a. toegepast bij het UMC. Het revolutionaire RWA systeem (Rook Warmte Afvoer installatie) zorgt voor brandveiligere omgevingen.En minder brandschade (en dus herbouw) zorgt voor een duurzamere oplossing.

De middag in de sfeervolle omgeving van FIER in Bussum werd afgesloten met een borrel.

Met dank aan AssaAbloy Entrance Systems en Tarkett en met medewerking van het UMC Utrecht was het weer een succesvolle KOBV bijeenkomst.