Twee inspirerende sprekers, Frits van Sambeek van H&M en Linda Cents van Talen Vastgoedonderhoud namen de aandachtige zaal mee in de mogelijkheden en kansen van LEAN.img_3395img_3379

 

 

 

 

Beide maakten de zaal duidelijk dat LEAN vooral te maken heeft met vertrouwen en samenwerking. Zonder deze ingrediënten heeft LEAN binnen je bedrijf geen kans op succes. Natuurlijk werden er ingezoomd op de bouw en vastgoedbranche. LEAN is een managementfilosofie dei de laatste jaren door de bouwsector in Nederland wordt geadopteerd omdat het leidt tot hogere klantwaardes en minder verspilling (lees faalkosten).

LEAN in projecten

Frits van Sambeek is in zij functie bij H&M al vele jaren bezig met het principe van LEAN. Het ombouwen van H&M winkels en het ondersteunen van de bouwteams is zijn specialiteit. Daarbij is het totale proces mbv LEAN teruggebracht van 10 naar 2 á 3 weken, met 0 opleverpunten.

img_2347img_2348

 

 

 

 

Om de aanwezigen te laten ervaren wat LEAN betekent ging Frits op een interactieve manier met de aanwezigen aan de gang. Met behulp van een LEAN balspel en 40 stressballetjes wist hij in slechts 4 rondes met de ca. 40 deelnemers een prestatieverbetering van bijna 80% te realiseren door toepassing van LEAN principes.

img_3380img_3396 img_3398img_3400

 

 

 

 

Talen Vastgoedonderhoud

Na deze vermakelijke en leerzame oefening nam Linda Cents van Talen Vastgoedonderhoud het ‘balletje’ over. Zij is als innovatiemanager enkele jaren geleden begonnen met het introduceren van LEAN principes binnen Talen. En met veel succes. Met als resultaat dat Talen in 2015 werd uitgeroepen tot beste werkgever in de sector. Ook hier was de boodschap weer, samenwerken, vertrouwen, commitment en betrokkenheid.

img_3399img_3387

 

 

 

 

Een filmpje van Lebbis over zijn terras (zie hier link naar filmpje) was de opmaat naar de toepassingen van LEAN binnen Talen. Linda stond achtereenvolgens stil bij LEAN plannen, daily stand, 5S, KAIZEN en Kanban en wat dat met eenvoudige verbeteringen betekende voor het bedrijf Talen. Ze hebben als integraal onderhouds- en vastgoedbedrijf met LEAN grote stappen kunnen zetten in hun bedrijfsvoering, ketensamenwerking en de relatie met woningcorporatie waar ze veel voor werken. Aan de hand van enkele aansprekende voorbeelden in diverse projecten. Succesvol naar klant en huurder en met veel werkplezier voor het personeel. Maar zoals het LEAN betaamt, constant blijven zoeken naar verbeteringen.

Frits adviseerde de zaal om voor de echte diepgang in LEAN het boek “LEAN vertaald naar projecten’ door Rudy Gort te lezen (hier te bestellen).[FOTO] De presentaties zijn op verzoek beschikbaar.

LEAN

 

 

 

 

De middag is afgesloten met een toost op 2017 en een gezellige borrel. Het Bestuur wenst alle kennispartners en relatie van het KOBV fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2017.

img_3389