Donderdag 19 april jl. organiseerden het KOBV samen met de Nimeto vakschool te Utrecht een succesvol event over beheer en onderhoud van monumentaal vastgoed (restauratie).

ruim 60 aanwezigen en een groot aantal leerlingen en docenten genoten ondanks het mooie weer buiten van een afwisselend en interactief programma. Na het welkom van Marcel van der Borden, manager van de vakopleiding restauratie vertelden een tweetal keynote sprekers een volle zaal over hun ervaringen met beheer en onderhoud van dit soort vastgoed. Roel Maas, directeur van restauratieaannemer Nico de Bont BV nam ons mee langs een groot aantal indrukwekkende projecten zoals de Domkerk te Utrecht en het museum van Artis. Daarna vertelde Bastiaan van de Kraats van restauratiearchitect bureau 1meter98 over de vele gave ontwerpen die zijn bureau heeft bedacht. Altijd gebaseerd op historisch onderzoek van een pand of gebouw. Dat samenwerking in de restauratiesector belangrijk is bleek wel uit hun gezamenlijke project te  Breda, de Chassékazerne. 2 bevlogen restauratiemensen die het mooiste in gebouwen naar boven halen, rekening houdend met heden en verleden.

Na deze inleidingen volgden de aanwezigen en de leerlingen in 5 groepen een vijftal masterclasses/demonstraties van restauratietechnieken. Van voegen bij OrlyEndevoets, tot stucwerk bij meester restauratiestucadoor Henk van Gils en het KW1 tot de glazenier Alex Luigjes en het bemarmeren door leerlingen van Nimeto tot een bezoek aan het schildersmuseum in de kelder van de Nimeto school, ondersteund door Sikkens.

In de hal demonstreerden de kennispartners Remmers Bouwchemie en Van der Velden rioleringen hun geavanceerde en innovatie oplossingen voor renovatie en restauratie.

De geslaagde middag werd afgesloten met een gezellige borrel.

Hieronder een uitgebreide foto impressie van de middag.