Op 14 november werd het tweede duurzaamheidsevent van het KOBV in Fier georganiseerd. Verduurzaming van maatschappelijk en zorgvastgoed stond centraal. Een drietal sprekers bekeken vanuit verschillende invalshoeken de verduurzamingsopgave maar gingen ook in op circulair produceren en de stikstofcrisis.

 

 

Tarkett

Rob Kragt van Tarkett presenteerde de wijze waarop Tarkett met onder andere Desso tapijt als een van de producten hoe zij omgaan met verduurzaming van het productieproces en circulariteit. Met de naam ‘closing the loop’ zijn ze bezig om hun nieuwste generatie tapijttegels 100% circulair te maken!

 

 

 

Wageningen University & Research

De Key-note werd verzorgd door Prof.dr. Rik Leemans van de Wageningen University en Research. Hij nam het publiek mee in de onderzoekspanel van de wereldwijde problematiek van opwarming, uitstoot en verduurzaming. Met een veelheid aan rapporten, onderzoeken en wetenschappelijke uitkomsten toonde hij aan dat we nog 25 jaar hebben om het stikstofprobleem op te sloegen en de uitstoot naar 0 te reduceren. Hoewel de huidige opwarming in hoog tempo gaat heeft hij de hoop en verwachting dat de mensheid in staat is dit probleem te tackelen (net zoals het gat in de ozonlaag en de zure regen). Hij ging daarbij ook in op de ontwikkelingen in de diverse branches en hun bijdrage aan de stikstof uitstoot. De bouw heeft slechts een aandeel van 0,6% maar heeft toch een belangrijke functie in het verduurzamingsvraagstuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Energy Bridge

De middag werd afgesloten met een pragmatische benadering van de problematiek door Jan-Maarten Elias, partner van Energy Bridge. Hij hield de aanwezigen een aanpak voor die een combinatie vormt tussen ontzorgen en energiebesparing met het concept ‘warmte as a service’. Zee goed toepasbaar voor vastgoed van zorg, VVE en corporaties. Deze aanpak kan verduurzaming van maatschappelijk vastgoed weer versnellen.

 

 

 

 

 

 

 

Kortom een wederom boeiende middag met nieuwe en innovatieve inzichten in de grote discussie van verduurzaming, stikstof (PAS en PFAS).